Kelas Makanan
- Karbohidrat
- Protein
- Lemak
- Air
- Vitamin
- Garam Mineral
- Serabut dan Air
Gizi Seimbang
Gizi tidak seimbang
Karbohidrat
- Karbohidrat ialah sebatian organik besar terdiri daripada unsur-unsur karbon, hidrogen, dan oksigen.
- Fungsi utama karbohidrat dalam organisma ialah membekalkan tenaga.
- Tiga kumpulan karbohidrat ialah monosakarida, disakarida,dan polisakarida.
- Monosakarida manis dan larut dalam air. Ia terdiri daripada glukosa, fruktosa, dan galaktosa.
- Disakarida terdiri daripada maltosa, sukrosa, dan laktosa. Ia manis dan larut dalam air.
- Polisakarida tidak larut dalam air kecuali glikogen yang larut di dalam air. ia berasa manis.
- Contoh polisakarida ialah kanji, selulosa, dan glikogen.
Protein
- Protein terbina daripada unsur-unsur karbon, hidrogen, oksigen, dan nitrogen.
- Contoh protein ialah susu, kacang tanah, ikan, daging, dan keju.
- Monomer bagi protein ialah asid amino.
- Dua kelas asid amino ialah asid amino perlu dan asid amino tidak perlu.
- Asid amino perlu ialah asid amino yang tidak dapat disintesiskan dalam sel, contohnya leusina, dan lisina.
- Asid amino tidak perlu ialah asid amino yang boleh disintesiskan dalam sel. Ia tidak perlu diperolehi dari gizi makanan. Contohnya ialah alanina.
- Dua kelas protein ialah protein kelas pertama dan protein kelas kedua.
- Protein kelas pertama ialah protein yang mengandungi semua 10 jenis asid amino yang diperlukan oleh badan. Ia terdapat pada daging, ikan, susu, dan telur.
- Protein kelas kedua pula merupakan protein yang tidak mengandungi kesemua asid amino yang perlu. Ia terdapat dalam protein tumbuhan seperti sayuran, kekacang, dan buah-buahan.
Lipid
- Lemak dan minyak berasal daripada haiwan dan tumbuhan.
- Pada suhu bilik, lemak berada dalam keadaan pepejal manakala lemak pula berada dalam keadaan cecair.
- Lemak dan minyak berfungsi sebagai tenaga simpanan, digunakan sebagai penebat haba, dan perlindungan.
Vitamin
Vitamin | Sumber | Fungsi | Kesan kekurangan |
A (retinol) | susu, kuning telur, mentega, minyak, hati, ikan, lobak merah, bayam,dan sayuran |
|
|
Tiamin | Yis, bijirin, daging, hati |
|
|
Riboflavin | Yis, bijirin, keju, susu, sayuran hijau |
|
|
Niasin | Yis, bijirin, hati, kopi |
|
|
Asid pantotenik | Kuning telur, hati, ikan, sayuran hijau |
|
|
Piridoksin | Daging, ikan, bijian, telur, pisang, dan kentang. |
|
|
Kobalamin | Daging, ikan, tenusu |
|
|
Asid folik | Cendawan, kuning telur, hati, sayuran hijau |
|
|
H (Biotin) | Kuning telur, hati pisang |
|
|
C (Asid askorbik) | Betik, limau, oren, tomato, sayuran hijau |
|
|
D (Kalsiferol) | Telur, minyak ikan kod, mentega |
|
|
E (Tokoferol) | Sayuran hijau, minyak tumbuhan, kuning telur |
|
|
K (Filokuinon) | Bayam, sayuran hijau |
|
|
Garam mineral
Garam mineral | Fungsi | Kesan kekurangan |
Kalsium |
|
|
Magnesium |
|
|
Ferum |
|
|
Natrium |
|
|
Kalium |
|
|
Iodin |
|
|
Sulfur |
| |
Fosforus |
|
|
Klorin |
|
|
Serabut dan air
- Serabut terdiri daripada gentian selulosa dinding sel tumbuhan yang melalui salur pencernaan tetapi tidak dicernakan
- Serabut membentuk bahan pejal untuk otot usus menolak semasa otot dinding usus mengecut dalam proses peristalsis.
Gizi seimbang
- Gizi seimbang mengandungi lemak, karbohidrat, rotein, serabut, garam mineral, vitamin dan air mengikut kuantiti yang sesuai bergantung kepada individu.
- Faktor-faktor yang mempengaruhi gizi seimbang ialah jantina, umur, kesihatan, dan persekitaran, dan aktiviti harian setiap individu.
Gizi tidak seimbang
- Gizi yang tidak seimbang menyebabkan malnutrisi berlaku, sama ada akibat kekurangan zat atau terlebih zat.
- Pengambilan gizi tidak seimbang untuk satu jangka masa yang panjang boleh mengakibatkan pelbagai penyakit seperti tekanan darah tinggi, diabetes melitus, dan osteoporosis.
- Terlalu banyak lemak dalam gizi menyebabkan aras kolesterol dalam darah meningkat,risiko barah dan risiko mendapat penyakit jantung meningkat.
- Makanan bertenaga tinggi yang terlalu banyak menyebabkan kegendutan yang akan menybabkan pelbagai penyakit.
No comments:
Post a Comment